Rijscholen per provincie

Hier vind je een overzicht van alle rijscholen per provincie. Lessnel beschikt over een grote database met gegevens van alle rijscholen in Nederland. Onze database is altijd up to date. We maken hiervoor gebruik van openbare gegevens van het CBR, rijschoolbond BOVAG en Kamer van Koophandel.

In welke provincie of stad je ook een rijschool zoekt, bij ons vind je de rijschool die perfect bij jou past. Klik op jouw provincie en begin direct met rijscholen vergelijken!

De definitie van een rijschool

Een rijschool, ofwel autorijschool, is een onderwijsinstelling waar leerlingen een rijopleiding kunnen volgen met als doel: het autorijbewijs halen. Ze leren rijden in een motorvoertuig onder begeleiding van een rijinstructeur. Voor het rijden in een auto heb je rijbewijs B nodig. Er zijn ook andere rijbewijzen te behalen, bijvoorbeeld rijbewijs C voor vrachtwagens en rijbewijs D voor bussen.

De rijschool keuze

Iedereen wil het liefst zo snel mogelijk zijn of haar autorijbewijs halen en er zo min mogelijk geld aan kwijt zijn. Het loont om de keuze voor de rijschool zorgvuldig te maken. Neem dus rustig de tijd en verzamel zoveel mogelijk informatie over de rijscholen in jouw stad.

Rijscholen met elkaar vergelijken

Na het verzamelen van informatie is het tijd voor het vergelijken. Vergelijk de rijscholen in jouw regio op de aspecten die jij belangrijk vindt: slagingspercentage, prijzen, rijlessen, reviews, hoogste beoordeling, afstand of gratis proefles.

Onze werkwijze

Onze vergelijkingswebsite werkt als volgt:

 • Stap 1: vul jouw postcode en het type rijbewijs in (vaak het autorijbewijs).
 • Stap 2: nu volgt de lijst met rijscholen uit jouw stad. Het vergelijken kan starten.
 • Stap 3: kies de beste rijschool uit die aan al jouw criteria voldoet.
 • Stap 4: ontvang een gratis proefles. Wanneer je de juiste rijschool gevonden hebt, kan je direct een gratis proefles aanvragen. Laat je gegevens achter en je krijgt automatisch een bevestiging opgestuurd.

Waar moet je opletten bij het kiezen van een rijschool?

De juiste keuze maken is moeilijk. Daarom geven we je graag tips. Het belangrijkste bij het kiezen van een rijschool is dat je goed gekeken hebt naar de alternatieven. Kies niet meteen voor de eerste de beste, maar doe onderzoek. En vergelijk de rijscholen in jouw buurt met elkaar, bijvoorbeeld op prijs-/kwaliteitverhouding.

Het slagingspercentage

Een belangrijke maatstaf is het slagingspercentage. De slagingskans geeft aan hoeveel rijschoolleerlingen de eerste keer slagen voor hun praktijk examen. Het slagingspercentage kan per rijschool behoorlijk variëren. Dat komt omdat de slaagkans afhangt van diverse factoren. Zo spelen de rijinstructeurs een cruciale rol. Maar ook de lesmethode en het aantal rijlessen beïnvloeden het slagingspercentage. Een andere factor is het type lesauto (automaat of schakelen).

Het slagingspercentage zegt veel over de kwaliteit van de rijschool, maar niet alles. Laat je dus niet afleiden door de slaagkans en focus je ook op de andere aspecten.

Vragenlijst

Je kunt dus op diverse factoren letten. Stel jezelf altijd de volgende vragen bij het kiezen van een rijschool:

 • Wat is het slagingspercentage van de rijschool?
 • Krijg je rijles van een vaste rijinstructeur? Een vaste instructeur geeft meer stabiliteit dan als je rijlessen krijgt van verschillende rijinstructeurs.
 • Is de rijinstructuur bevoegd om les te geven?
 • Krijg je de rijlessen in dezelfde lesauto?
 • Kun je een rijles inhalen wanneer die is uitgevallen?
 • Wat gebeurt er als de rijinstructeur onverwachts een tijd niet kan lesgeven, is er dan ruimte voor vervanging binnen de rijschool?
 • Werkt de rijschool met tussentijdse toetsen? Dit verhoogt namelijk de kans op slagen aanzienlijk.
 • Is de rijschool aangesloten bij een rijschoolbond: BOVAG, FAM of VRB?
 • Staat de rijschool ingeschreven bij het CBR onder dezelfde naam als op de lesauto staat aangegeven?

Onafhankelijke vergelijkingswebsite

Lessnel is een onafhankelijke vergelijkingswebsite speciaal voor rijschoolzoekenden die op zoek zijn naar een rijschool. Twijfel je nog tussen een paar rijscholen? Laat ze dan vergelijken op onze website. De voordelen van Lessnel op een rij:

 • Alle rijscholen in Nederland
 • Data altijd up to date
 • Reviews van leerlingen
 • 100% onafhankelijk

Start met vergelijken!

Heb je besloten dat het nu echt tijd wordt dat je jouw rijbewijs gaat halen? Start je zoektocht naar de juiste rijschool bij vergelijkingswebsite Lessnel. Heb je vragen over onze dienstverlening of wil je meer informatie ontvangen? Kom dan met ons in contact. Vul het contactformulier in en wij nemen dan zo snel mogelijk contact met je op.